Efter att en diskussion kring begreppet indiespel och vad det innefattar har blossat upp på SVEROKs forum väljer jag här att reda ut hur jag ser på begreppet samt vilka alternativa begrepp jag använder. Texten ett förslag på en terminologi som är mindre oprecis än den existerande och innefattar de begrepp jag använder mig av här på Avfällingen.
Termen indie (Independent) förekommer i andra områden, t.ex. musik och film. Låt oss titta på indieetiketten inom musiken. Fram till början 1990-talet var Independentmusik lika med musik utgiven på skivbolag som inte tillhörde eller lydde under några av de stora skivbolagen. Oftast innebar detta att indieband tilläts ha en stor artistisk frihet. I början av 90-talet bytte dock indieetiketten betydelse och kom istället att bli en etikett på en viss musikstil, nämligen den musikstil som merparten av indiebanden representerad (vilket var engelska band som ansågs spela någon form av progressiv pop tex Stone Roses, Blur och Oasis). Jag menar att en liknande begreppsförvirring har skett inom spelindustrin. Indiespel markerade först spel utgivna oberoende av och utanför den traditionella spelindustrin. Dessa spel kom dock tack var samlingsplatsen The Forge, där författarna träffades och diskuterade sina och andras spel, att få flera gemensamma drag (däribland t.ex. GNS). Betydelse av indiespel kom därmed att byta betydelse till att syfta på spel med dessa gemensamma drag.
Men bara för att betydelsen har kommit att inkludera spel med vissa bestämda egenskaper innebär inte det att den gamla betydelsen har slutat att existera. Så kan t.ex. frågan ”Finns det några svenska indiespel?” få svaret ”Jag visst, till exempel Noir är ju utgivet av en privatperson” såväl som ”Nej, än så länge finns det inga svenska spel som gör allvar av GNS-teorin”.
Till dessa två tolkningar och betydelser vill jag lägga en tredje; sinnebilden av dessa spel vilket inkluderar vad som kanske bäst beskrivs som ett produktionsvärde som ligger en bra bit under det som den traditionella rollspelsindustrin producerar. Detta kan inkludera få illustrationer, undermåliga illustrationer, inkonsekvent texthantering, språkliga kvaliteter, rudimentär layout, monokromt tryck, enkla bindningar, låg papperskvalitet etcetera.
Den härledda betydelsen
Det vill säga spel som produceras utanför spelbolagen, ofta av en eller flera privatpersoner.
Exempel på spel: Noir, My life with master.
Förslag på benämning: Independentspel.
Den empiriska betydelsen a.k.a Sinnebilden
Det vill säga spel med lågt produktionsvärde, mindre genomtänkta delar, monokroma omslag, få illustrationer, bristande språklig kvalitet.
Exempel på spel: My life with master, Neo-tech (första utgåvan).
Förslag på benämning: Amatörspel.
Den populära betydelsen
Det vill säga spel som medvetet eller omedvetet använder sig av moderna rollspelsteorier och därmed producerar spel som skiljer sig konceptmässigt från traditionella spel.
Exempel på spel: My life with master, Sorcerer.
Förslag på benämning: Progressiva spel.
(Friformsspel kallar jag just friformsspel och är ingenting som jag har några planer på att behandla på bloggen)
Det här är mina förslag på begrepp. Har du åsikter om dessa är du högst välkommen att göra din röst hörd i kommentarfältet.
LÄNKAR
Orginaldebatten hos SVEROK
GNS
The Forge
Noir
Sorcerer
My life with master
NeoTech